Bart van Zweeden
MKXtra Procesboek 2020-2021

MK24 Xtra opleiding doorlopen in jaar 2019-2020 totdat Corona een einde maakte aan de lessen.
Ik wilde in het jaar erna andere dingen eerst leren en was al een jaar bezig met portret en model. Die zaken heb ik nu beter in de vingers inmiddels: een tweetal zomercursussen in de Klassieke Academie Groningen hielpen daarbij zeker.
Het is echter vér weg voor mij en geen optie om op regelmatige basis te bezoeken. De WackersAcademie is voor mij niet aantrekkelijk op dit moment.

Ik ben en blijf een schilder. Ik heb vooralsnog weinig affiniteit met ruimtelijke objecten hoewel ik erg van het werk van anderen kan genieten. Misschein komt dat nog.

MK24 Xtra tweede jaar kan een waardevol jaar zijn, mits dat de ontwikkeling in meer brede zin verder helpt; de wereld van het figuratieve en nog enger, het realisme is - zo blijkt steeds - toch een eindige weg. Ik loop vaak vast op het feit dat de getoonde voorstelling weinig ruimte heeft om als kijker verder stappen te zetten in iemands eigen imaginatie; het realisme toont wat het het is.

In de jaren 1988 - 2000 heb ik veel abstract werk gemaakt. Ik keer er nu weer naar terug om weer vrijer te kunnen zijn, veel meer mogelijkheden te hebben om de kijker (en de maker natuurlijk) meer ruimte te bieden zijn/haar eigen interpretatie in het getoonde te leggen.
Mijn abstracties gemaakt in de periode 1987-1988 waren te figuratief, de (zeer forse doeken in de jaren 1999-2005 waren veel ruimer en expressiever van opzet. Dezelfde aanpak in 2009 gevolgd, wat helaas leidde tot teveel zoekplaatjes en doeken die men - blijkbaar - te weinig konden boeien. Een gehouden expo in Amsterdam (Walls) leverder dan ook niet de gehoopte resultaten.

Nu na 14 jaar kom ik terug op het abstracte. Om weer 'los' te komen ben ik afgelopen maanden bezig geweest met uitsluitend de kleur zwart en hooguit een andere tint. Centrale vraag hierbij is, hoe je vormen kan maken zonder dat deze een ruimtelijk (object-like) status krijgen. Te snel kan men - en dat zie ik anderen ook vaak doen - verdwalen in de vormkeuze en in de beweging zodra men een 'abstractie' nastreeft.
De eerste lessen van jaar 1 Xtra handelden over het thema "De kracht van Zwart".   Jammer dat hier toen niet verder op ingegaan is. Ik heb dat nu wel onder handen op dit moment.

Onderstaande series tonen werk van verschillende momenten in deze zoektocht.

Recent Work (2021)

zt,
zt,

zt,
zt,

Work MKXtra 1 (2019-2020)

zt,
zt,

zt,
zt,

zt,
zt,

zt,
zt,

zt,
zt,

zt,
zt,

zt,
zt,

zt,
zt,